Så här renoverar du dina gamla fönster för att få dem att se som nya ut igen

13 mars 2023 Julia Zsiga
fönsterrenovering

editorial

Varför renovera fönster istället för att byta ut dem?

Att renovera gamla fönster kan vara ett bättre alternativ än att byta ut dem helt och hållet. Det kan spara dig pengar och bevara karaktären hos ditt hus. Dessutom kan det vara ett miljövänligare alternativ eftersom det minskar avfallet från att byta ut fönster. Renovering kan också öka isoleringsförmågan hos fönstren vilket kan bidra till att sänka dina uppvärmningskostnader.

Förberedelser för att renovera fönster

Innan du börjar renovera fönster, måste du förbereda dem ordentligt. För det första, ta bort alla gardiner och fönsterluckor. Om det finns några naglar eller skruvar som sticker ut, ta bort dem för att inte skada dig när du arbetar. Använd sedan en spatel eller skrapa för att ta bort gammal färg och kitt från fönsterramen och listerna. Om det finns något som inte kan tas bort, slipa ytan för att jämna ut den.

Såhär renoverar du dina fönster

Efter att ha förberett fönstren, kan du börja renoveringsprocessen. Först, byt ut eventuellt skadade eller ruttna trädelar. Därefter, applicera ett lager av primer för att skydda träet mot fukt och insekter. Efter att ha låtit det torka, kan du applicera en eller flera lager av fönsterfärg. När färgen har torkat, är det dags att applicera nytt kitt runt glaspanelerna. Använd en kittkniv för att pressa kittet i sprickorna runt glaset. Slutligen, använd en fönsterputs för att rengöra glaset och få dina fönster att se som nya ut igen.

fönsterrenovering

När ska du anlita en professionell?

Om du känner dig osäker på att renovera fönster, kan du alltid anlita en professionell. De har erfarenhet och kunskap om de bästa metoderna för att renovera fönster. De kan också identifiera eventuella problem som kan behöva åtgärdas, som försegling eller utbyte av fönsterglas. Om du har historiska fönster, kan det vara bättre att anlita en professionell för att säkerställa att de renoveras på ett sätt som bevarar deras autenticitet och värde. 

Slutsats

Renovera fönster istället för att byta ut dem helt och hållet kan vara ett mer kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ. Att förbereda fönstren noggrant och följa en process kan ge fantastiska resultat. Om du känner dig osäker på att göra det själv, anlita en professionell för att få dina fönster

Fler nyheter